Anatolian Psikoloji
Oyun Terapisi

Çocukların hayal gücünü, keşfetme arzusunu ve oyun oynamaya olan doğal özelliklerini, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimlerini bir araya getiren önemli bir araçtır. Oyun, sadece çocukların olmamakla birlikte her bireyin duygusal zorluklarını ifade etmelerine, stresin üstesinden gelmelerine ve zorluklarını çözmelerine yardımcı olur. Bu bağlamda, oyun terapisi, çocukların zorluklarını aşmalarına ve iyileşmelerine yardımcı olan etkili bir terapi yaklaşımıdır. 

Bir oyun terapisti, çocukları anlamak ve desteklemek için çeşitli oyun materyallerini kullanır. Oyun terapisi seansları, çocukların duygusal hazlarını serbest bırakmalarını, kendi iç dünyalarını keşfetmelerini ve deneyimlerini anlamlandırmalarını sağlar. 

Oyun terapisi, çocukların yaşadıkları travmalar, kaygı, istismar, aile sorunları, davranışlar, okul zorlamaları ve duygusal rahatsızlıklar gibi çeşitli sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur. Terapi sürecini, çocukların duygusal deneyimlerini oyun yoluyla ifade eder ve terapistleriyle güvenli bir ilişki kurarlar. Bu süreçte çocuğun duygusal olarak iyileşmesi, özgüvenin artması, problem çözmede güçlenmesi gibi bir dizi olumlu sonuçla sonuçlanabilir. 

Oyun terapisi aynı zamanda çocuğun ailelesine de destek sağlar. Terapistler, aile üyeleriyle işbirliği yaparak, aile dinamiklerini anlamaya çalışır ve aile içi iletişime yönelik stratejiler sunar. Ayrıca, çocuklara, duygusal arzuları anlama ve destekleme konusunda rehberlik eder. 

Oyun terapisi, çocuğun dünyasına açılan bir kapıdır , o kapıdan girdikten sonra sorunları çözmek çok daha kolay olacaktır. Çocuğun dünyasına girmeden yapılan müdahaleler ise her zaman yetersiz kalacaktır.

Peki çocuklar iç dünyalarını oyunda nasıl yansıtır?

  • Okula gitmekte zorlanan bir çocuk öğretmen rolü oynamak isteyip kuralcı ve sevilmeyen bir öğretmeni canlandırabilir.
  • Evde şiddete maruz kalan bir çocuk kurduğu evcilik oyununda ailesini olduğundan çok daha mutlu yansıtabilir.
  • Arkadaşlarından zorbalık gören bir çocuk sakin bir oyun kurmak yerine oyuncaklara vurmak isteyebilir.
  • Annesi temizlik takıntıları olan çocuk boya döküldüğünde kaygılanabilir.

Oyun Terapisi

Yukarıda okuduğunuz tüm durumlar seansta karşılaştığım durumlardır ve çocukların oyunlarında yansıttıkları bu durumlar yaşadıkları zorluklar nedeniyle oyun aracılığıyla kendilerini ifade etme veya sakinleştirme yöntemleridir. Bu verileri almamsa aileleriyle de bu konuları çalışmam için faydalı olmuştur. Çocuğu oyunundan bağımsız değerlendirmek mümkün değildir. Bunların yanı sıra hiçbir zaman şu davranış bu soruna çıkmalı diye bir kaide yoktur .Her çocuk farklıdır çocuğu , ailesini ve çevresini dikkate almadan yapılan çıkarımlar da yetersiz olacaktır.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN BETÜL AKKAYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir