Anatolian Psikoloji
Kardeş Kıskançlığı

Kardeş kıskançlığı hemen hemen her çocukta görülebilen doğal ve psikolojik bir durumdur. Çocuğun kardeşi doğmadan önce bu duruma hazırlanmaması ve gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde çocukta öfke patlamaları, regresyon (geriye dönüş) –tuvalet alışkanlığı kazanan çocuğun tekrar alt ıslatmalarının başlaması gibi- gibi davranışlar gözlenebilir. Çocuğun eve yeni gelen bu bireyi kabullenmesi için mutlaka çocuğun yaşı ve gelişim düzeyine uygun açıklamalar yapılmalıdır.

Bu süreçte;

  • Çocuğu doğum öncesi kardeşi olacağı hakkında bilgilendirin.

  •  Çocuğunuzu bu sürece dahil edin. Kardeşi ile ilgili konularda ona gelişim düzeyine uygun bazı küçük sorumluluklar verebilirsiniz( İstersen ben mamasını yedirirken sende ona bir hikaye okuyabilirsin)

  • ‘Artık abi/abla oldun’ sözleriyle çocuğunuza yaşından büyük sorumluluklar vererek onun çocukluğunu yaşamasına engel olmayın.

  • Eşler arasında dayanışma sağlayarak ebeveynlerin en az birinin kısa süreli de olsa gün içinde çocukla birebir zaman geçirmesine özen gösterin. Kardeşi olduktan sonra hayatı bütünüyle değişmesin.

  • Kıskançlığı nedeniyle çocuğunuzu eleştirmeyin. Yanında olduğunuzu hissettirerek duygularını yaşamasına izin verin.

  • Meşgul olduğunuzda bu yoğunluğunuz çocuktan kaynaklı olsa bile (çocuğun kardeşine kızgın olmaması adına) kardeşini duruma dahil etmeden kardeşinle ilgilenmem gerekiyor yerine seninle vakit geçirmem için 15 dakikaya ihtiyacım var diyebilirsiniz.

  • Sürecin daha zorlu geçmemesi için doğum öncesinde ve hemen sonrasında çocuğunuzun hayatında ciddi değişiklikler yapmayın (Odasını ayırma, kreşe gönderme gibi)

Yeni bir kardeşin gelmesi çocuğunuzda daha büyük ciddi tepkilere neden olduysa bir uzmandan destek almayı unutmayın.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN BETÜL AKKAYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir